Hindernissen zijn mogelijkheden om te laten zien wat je waard bent.

Hebben succesvolle organisaties minder problemen, dan minder succesvolle organisaties? Nee, natuurlijk niet. Het gras bij de buren is niet groener. Overal zijn problemen en strubbelingen. Maar een belangrijk verschil is, hoe men in de organisatie met deze problemen en strubbelingen omgaat.

Waarom is de ene organisatie extreem succesvol en blijft de andere daar (ver) onder?

Natuurlijk hangt succes voor een groot deel af van de kwaliteit van de leidinggevenden en werknemers. Zo zijn succes bepalende kwaliteiten:

  • Leiderschap, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen;
  • Communicatieve vaardigheden, teambuildingsvaardigheden, collega’s succes gunnen;
  • Opleidingsniveau of specialismen, die de organisatie kunnen doen onderscheiden;
  • Een gezamenlijk opererend team is sterker dan de sterkste werknemer binnen dat team;
  • Etc.

Ook zijn er onderzochte en bewezen onderscheidende punten, die bijdragen aan de High Performance van een organisatie:

  • Hoge kwaliteit leidinggevenden
  • Hoge kwaliteit medewerkers
  • Lange termijn gerichtheid
  • Open en actiegerichtheid
  • Gaan voor continue verbetering

Er zijn boeken vol geschreven over het onderscheid tussen topsuccessen en het voorkomen van ondermaats blijven. 

 

Hoe haal je de top?

Zo is onderzocht hoe het komt dat de ene topsporter daadwerkelijk de top haalt, en een andere daar ergens onder blijft hangen. Het antwoord is, dat een echte topper niet voortdurend gericht is op scoren, maar deze is erop gericht om telkens weer - met hard werken en disciplinair - zijn vaardigheden te blijven trainen en verbeteren.  Het scoren is geen doel, maar het resultaat van noeste arbeid.

Een andere belangrijke vaardigheid is leiderschap. Een echte leider is iemand waar iedereen bij wil horen. Niet omdat deze het werk zo goed doet, maar omdat een echte leider de juiste dingen doet. Mensen willen horen bij iemand die moedig is, die z’n nek durft uit te steken, die charismatisch is, maar ook die – ondanks tegenslagen – vooruit blijft kijken. Een echte leider telt niet de dagen totdat het weer beter gaat, maar deze tracht elke dag tot een succes te maken. Een echte leider is ook niet op z’n eigen succes gericht, maar op het succes van het hele team.

Een eveneens niet te missen vaardigheid is samenwerken.  Het gezegde ‘samen ben je sterker dan alleen’ is waar, maar dan moet de motivatie om samen te werken wel van twee kanten komen. Samenwerken moet dan ook een win-win situatie ofwel een geen-verlies situatie opleveren. 

 

Wat levert - het succesvol zijn - op?

Jammer genoeg wordt samenwerken vaak ingezet om ‘meer van hetzelfde te doen’.  Natuurlijk levert deze groei schaalvoordelen op, zoals het bundelen en vervolgens het meer efficiënt inrichten van de backoffice. Toch komt deze groei meer over als het ‘oppompen van spierballen’: kijk mij nu eens de grootste zijn!

Maar samenwerken kan ook prachtige parels opleveren door co-branding. Hierbij wordt groei gegenereerd door meerdere soorten van dienstverlening aan elkaar te koppelen en gezamenlijk iets nieuws te creëren. Dit levert niet alleen dezelfde schaalvoordelen op, maar het levert nog veel meer op. Mensen worden bij co-branding uitgedaagd om meerdere disciplines te leren beheersen, met elkaar te verbinden, elkaar behulpzaam te zijn, samen nieuwe wegen te zoeken, etc.

Hindernissen komen bij elke vorm van groei en vooral bij samenwerking voor. Maar in het bijzonder bij co-branding zijn hindernissen mogelijkheden om te laten zien wat je waard bent. Het vraagt veel kracht en discipline om tot verbintenis tussen uiteenlopende disciplines te komen, maar het worden dan ook wel de mooiste zakelijke parels.

 

Meer weten? Bel of mail Passioniek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.