Pesten op het werk ‘waarom is het zo’n complex probleem?’

De Week Tegen Pesten 2019 loopt van 23 tot en met 27 september. Dit jaar is het thema: Wees een held, met elkaar. Pesten op het werk is een groot en verborgen probleem wat volgens TNO neerkomt op honderden miljoenen euro aan loondoorbetalingen.

De oproep van Stichting School & Veiligheid is “Doe ook mee met jullie school en maak een goede start voor een fijne en sociaal veilige school!” 

Mooi, een dergelijk initiatief van scholen, maar het is niet genoeg. Het probleem begint bij volwassenen onderling: thuis, op het werk, bij de sportclub, tussen buren, agressie jegens hulpverleners, etc. Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie voor kinderen, dus `als volwassenen niet stoppen met elkaar pesten, zullen kinderen daar helaas ook niet mee ophouden’. 

Daarnaast blijken volwassen nogal eens niet te weten wat hun kinderen elkaar onderling aandoen. Het pesten tussen kinderen en jongeren is complexer geworden, zoals het digitaal-pesten, maar ook het pestgedrag voortkomend uit de verschillende culturen. Het pesten gebeurt hierbij wederzijds. Soms uit vooroordelen, soms uit intolerantie.

Het betrekken van ouders bij pestproblemen lijkt een goede stap, want ‘zien wat er gebeurt’ kan een deel van de oplossing zijn. Vroeger zaten buurtbewoners veel vaker in en om een speeltuin, en zagen ze ook wat er gebeurde. Tegenwoordig hebben veel ouders daar geen tijd meer voor. De kinderopvang kan dit ‘hiaat’ wel deels opvullen, maar ook zij hebben soms last van heftig reagerende ouders. Soms gaan ouders tekeer, waar hun kinderen bij zijn. Wat voor voorbeeld is dat?

 

Eigenlijk wil iedereen dat ‘pesten stopt’, maar waarom is het zo complex?

Zo is pesten op het werk een groot en verborgen probleem. Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor pestgedrag op de werkvloer, blijkt het écht oplossen van het probleem binnen veel organisaties een grote uitdaging. Pesten op het werk kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. En dat kan ernstig genoeg zijn om gezondheid, baan en carrière van een werknemer in gevaar te brengen. Maar het kan ook druk geven op relaties met vrienden en familie. 

Dat er steeds meer gekeken wordt naar oplossingen voor pestgedrag op het werk is niet vreemd. Pesten op het werk kan voor werkgevers namelijk een flinke kostenpost zijn. Jaarlijks leidt pesten op de werkvloer tot zo’n vier miljoen verzuimdagen. Dat komt neer op zo’n 900 miljoen euro aan loondoorbetalingen, zo meldt TNO. Het ministerie meldt: ‘Meer dan een half miljoen mensen zeggen wel eens gepest te worden op het werk, waarvan honderdduizend zelfs op structurele basis. Het gaat dan om minimaal een keer per week, gedurende zeker een halfjaar.’

Onderzoeker Elfi Baillien van de Katholieke Universiteit Leuven, gespecialiseerd in pesten op het werk, onderzocht dat een hoge werkdruk of toenemende onzekerheid door veranderingen op het werk goede voorspellers zijn van pestgedrag. Aangezien de werkdruk en onzekerheid alleen maar lijken toe te nemen in onze 24/7/52 Global Economy, is te verwachten dat het tegengaan van pesten op het werk een toenemend grotere uitdaging wordt.  

In essentie: ‘Pesten is een vorm van mishandeling.’

De gevolgen van pesten zijn groot: zo kan het gedrag leiden tot overspannenheid, burn-out, depressie, drugs- of drankverslaving, posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), automutilatie en zelfs zelfmoordpogingen.

 

Hoe ziet pesten op het werk eruit?

Pesten kan in verschillende vormen plaatsvinden, en het verschil tussen een lolletje en pesten is vaak vaag. Er is een groot grijs gebied. Maar wanneer het ‘dollen’ steeds op dezelfde persoon gericht is of als iemand het als kwetsend of vervelend ervaart’, dan is het niet leuk meer. Ook roddelen, buitensluiten of schreeuwen kunnen vormen van pesten zijn. Of iets pesten is, is soms niet objectief vast te stellen. Soms heeft degene die het grapje maakt, niet door dat de ander dit als pesten ervaart. Dit wordt veroorzaakt doordat iemand meer met zichzelf bezig kan zijn, bijvoorbeeld met zijn positie (in de groep), dan met de gevoelens van slachtoffers.

 

Voor meer informatie ‘wat eraan te doen’ ga naar blog 'hoe en wat is eraan  te doen?' https://www.passioniek.nl/blog/355704_pesten-op-het-werk-hoe-en-wat-is-er-aan-te-doen

 

 

 


«   »