Franchisen is een geweldige manier voor ondernemers om een vliegende start te maken. Het geeft de mogelijkheid om vanuit een koepel het breed kunnen uitzetten van een onderscheidend aanbod, waarbij de lokale verbondenheid optimaal is. Voor franchisenemer houdt dit in een eigen zaak onder de vlag van een groot en bekend merk. Helaas kan het een conflictgevoelig organisatiemodel zijn. De sociocratische franchise biedt een alternatieve manier van franchisen. De winst is ‘een conflict vrije’ franchiseformule!
Franchisen is een geweldige manier van ondernemen, maar helaas conflictgevoelig
Het énige echte minpunt van franchisen is, dat het een conflictgevoelige organisatiemodel kan zijn. Alleen al googlen op ‘pizza, franchise en conflict’ levert o.a. een uitgebreid overzicht op van artikelen en berichten over conflicten tussen franchisegevers en franchisenemers. Deze conflicten laten zien hoezeer het franchisemodel kan schuren.
Als het werkt, is het een geweldige manier voor ondernemers om een vliegende start te maken met een eigen zaak onder de vlag van een groot en bekend merk. De diensten, die franchisegevers aan franchisenemers leveren, zijn volgens de franchisenemers ook behulpzaam.
Maar vaak ontstaat er wrijving. In recente jaren onder andere bij Intertoys, drogisterijketen DA, Albert Heijn en Hema. Op dit moment speelt er veel bij enkele pizzaketens. Bij deze conflicten wint vaak de franchisegever, maar niet altijd. Ook franchisenemers op hun beurt kunnen het knap lastig maken voor het moederbedrijf. Momenteel hebben de franchisenemers de juridische wind daarbij in de zeilen. Zo is er een nieuwe franchisewet in ontwikkeling.
Maar het is ook mogelijk om van franchisemacht naar franchisekracht te komen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat één van beiden zijn eigen belangen hoeft in te leveren. ‘Yes, we can!’
Hoe is de onderlinge verhouding op dit moment?
- Franchisegever mag franchisenemers een werkwijze opleggen, omdat het onmogelijk is om elke franchisenemer om toestemming te vragen.
- Franchisegever mag fee vragen voor formulegebruik, omdat dit één van de belangrijkste punten is van het ketengebruik is.
- Franchisegever mag franchisenemer kosten vragen voor geleverde diensten, want een franchisegever moet ook gemaakte kosten kunnen verrekenen.
- Franchisegever mag de kaders per franchisenemer bepalen waarbinnen de formule geëxploiteerd mag worden. Het doel is de ontwikkeling van een ‘sterk merk’.
- Franchisegever mag franchisenemer nieuwe innovaties opleggen, want anders staat de formule stil en ‘stilstand is achteruit gang’.
Wat geeft spanning tussen franchisegever en franchisenemers?
Want het bovenstaande weten alle franchisenemers en vooraf tekenen ze hiervoor de overeenkomsten.
- Franchisenemers willen niet verrast worden door ontwikkelingen. Ze willen niet alleen geïnformeerd worden, maar ook betrokken worden om eventuele dilemma’s vooraf op te lossen.
- Franchisenemers willen ook een marktconforme prijs voor geleverde diensten betalen, en als daarvan – om welke reden dan ook – afgeweken moet worden, willen ze daar vooraf de alternatieven bij kunnen afwegen.
- Franchisenemers willen zekerheid, dat hun contact uitsluitend ‘als het redelijk en billijk is’ kan worden aangepast, en dus in onderling goed overleg.
Is bovenstaande met een ‘gewoon overleg’ niet op te lossen?
- Ja natuurlijk, maar franchisegevers kunnen niet met elke franchisenemer afzonderlijk voor elk onderdeel in overleg treden. Ze willen slagvaardig zijn.
- Niet altijd, want soms ontstaat er een machtsstrijd ‘zij tegen wij’ en dan is elk overleg gedoemd om te mislukken.
Hoe kan het dan wel? De sociocratische franchise is een alternatieve manier van franchisen.
- De overleggen verlopen op een iets andere manier.
- De vertegenwoordiging is meer stevig ‘met mandaten’ georganiseerd.
Is het zo simpel? Ja, het is eenvoudig en duidelijk. Over het inrichten van de structuur en bijbehorende vergaderingen valt veel meer te vertellen, maar in essentie komt het hier wel op neer.
Wat levert het op?
- Eénheid, geen kampen meer!
- En heel veel rust, duidelijkheid, openheid, veiligheid, transparantie, betere voorbereiding vergaderpunten, minder verrassingen, betere structuur in de overleggen, betere gespreksleiding.
- Boven alles levert het werkplezier op en een gezamenlijke krachtige koers.
- Ook de aanzuigende werking van nieuwe franchisenemers wordt beduidend beter, want welke franchisenemer wil er niet voor een conflict-vrije formule werken?
Passioniek kan dit bieden! Geloof het of niet, Passioniek kan dit bewijzen. Er is meer dan 10 jaar ervaring met deze werkvorm!
Wil je weten over sociocratische franchise? Bel +31610357189 of mail info@passioniek.nl.
#Franchiseformule #franchise #conflict #ondernemen #sociocratie #werkplezier #innovatie
Reactie plaatsen
Reacties